Op de boerderij of in de moestuin is er meestal heel wat (klein) werkmateriaal te vinden. Niet alleen hebben kinderen wel eens moeite met de correcte benaming. Het is ook niet altijd duidelijk met welk materiaal ze het best een bepaald klusje te lijf gaan.
Zeker als je na een aantal jaren (verzamelen) beschikt over een paar schoffels, borstels of harken, dan is het misschien wel het moment om te gaan TESTEN.

TESTaankoop
Net als TESTaankoop gaan we op zoek naar het meest geschikte materiaal voor een bepaalde klus.
Dat doen we op een systematische manier, waarbij we kinderen laten verwoorden welke klus, op welke plek, in welke tijd en met welk eindresultaat uitgevoerd moet worden. Omdat ook ‘het handvat’ wel eens verschillend kan zijn (lees : niet alle kinderen zijn even handig… en sterk) is het aangewezen dat ook dezelfde kinderen met de verschillende materialen het klusje uitvoeren.
Er is m.a.w. slechts 1 variabele : het tuingereedschap zelf.
Achteraf worden de voor- en nadelen van elk soort tuinmateriaal op een rijtje (op het krijtbord) gezet. Volgt er daarna een geheime stemming of moeten er punten gegeven worden ? In elk geval komen we tot onze ‘beste koop’.
Wat kan er bijv. getest worden ?
Met welk materiaal kunnen we best wieden?



Met welk materiaal kunnen we best de grond losmaken?



Met welk materiaal kunnen we best ons pad vegen?



Wellicht komen we tot de conclusie dat de ‘beste koop’ niet bij elke situatie de beste keuze is… Bijv. Is het pad droog of nat ? Staan de planten dicht of ver van elkaar ? Is de grond hard of mals ?